Strona główna » Rozwój zmysłu smaku u dzieci.

Rozwój zmysłu smaku u dzieci.

 

Czym jest zmysł?
To właśnie dzięki zmysłom otrzymaliśmy zdolność do odbierania  różnych bodźców ze środowiska zewnętrznego. Płynące bodźce otrzymujemy dzięki receptorom, które są połączone  z mózgiem drogami nerwowymi. 
Pewnie każdy z nas dobrze  zna  5 podstawowych zmysłów takie jak: węch, dotyk, wzrok, słuch i smak, który szarzej poruszę w tym artykule. Natomiast już dawno odeszło się od teorii, że człowiek posiada 5 podstawowych zmysłów, istnieją teorie, że możemy mieć ich nawet 21różnych takich jak propiocepcja- czucie głębokie, dzięki temu zmysłowi, człowiek wie gdzie znajduje się jego poszczególna część ciała nie patrząc na nią. To przykład na to, jak skomplikowany i wspaniały jest organizm człowieka i ile jeszcze w sobie odkryjemy, wraz z rozwojem nauki. 

 

               
Czym jest smak?                                                   

Smak kojarzy nam się z doznaniami, które odczuwamy w ustach po spożyciu danego produktu. Nie ma dwóch identycznych osób, które tak samo  odczuwałyby  dany smak.  Jak wiadomo każdy z nas może na swój sposób określać smak danej potrawy. Dla jednych coś będzie bardziej wyraziste dla drugich mniej.
 

Kiedy zaczynają kształtować się kubki smakowe?
Otóż ma to miejsce już w życiu płodowym. Ich rozwój morfologiczny i funkcjonalny rozwija się już w I trymestrze ciąży. Ekspozycja na bodźce smakowe odbywa się wewnątrzmacicznie przez płyn owodniowy połykany, a następnie jest kontynuowana poprzez spożywanie mleka matki, tak więc wszyscy doświadczamy smaku jeszcze przed rozpoczęciem spożywania pokarmów stałyc


Kontynuacja rozwoju kubków smakowych zachodzi podczas karmienia piersią. Nabyte w trakcie karmienia piersią doświadczenia smakowe wpływają na akceptację nowo wprowadzanych smaków. W przypadku karmienia sztucznego bardzo ważny jest prawidłowy dobór mieszanki, który również będzie kształtował smaki dziecka. Składy mieszanek w jakimś stopniu różnią się od siebie, co również będzie wpływało na  akceptowane smaki dziecka.
Dzieci karmione piersią łatwiej akceptują nowe smaki.

Tłumaczyć może to fakt, że dzieci karmione piersią mają większe doświadczenia smakowe dzięki ekspozycji na smaki, które przechodziły do mleka poprzez zróżnicowaną dietą matki. Lepiej to przygotowuje do spożywania pokarmów innych niż mleko i sprzyja ich akceptacji. Wiek dziecka wpływa na to, jaki smak będzie akceptował. Dzieci najmłodsze preferują smak słodki, później wybierają smak słony-półroczne dziecko zaczyna akceptować smak słony chętniej niż wodę. W 6 miesiącu życia najsłabiej akceptuje smak gorzki. Natomiast smak kwaśny i umami (smak określany jako wyśmienity lub rosołowy)  jest wybierany niezależnie od wieku.      



 Czas wprowadzania nowych smaków rozpoczyna się między 4 a 6 miesiącem życia. Układ pokarmowy jest już gotowy na prawidłowe trawienie nowych stopniowo wprowadzanych pokarmów. Nowe smaki należy wprowadzać powoli. Jeśli dziecko nie chce czegoś spróbować. Nie martw się na zapas. 
Pamiętaj, że akceptacja nowego smaku może trochę potrwać.
Otwartość na nowe smaki zaczyna się około 6 miesiąca życia.

Między pierwszym a drugim rokiem życia bardzo ważna jest różnorodność.  Wprowadzanie nowych smaków może wymagać  od Ciebie dużo czasu i poświęcenia.
 Wrażliwość smakową dziecka w bardzo łatwy sposób możemy popsuć, dlatego warto starać się, aby posiłki nie miały zbyt dużo soli i cukru, ponieważ w przeciwnym razie będą monotonne, a wtedy kubki smakowe dziecka będą słabiej reagować, a dziecko zacznie się fiksować,  na konkretne produkty. 

 Bardzo ważne jest, aby dziecko poznało wszystkie smaki, a nie tylko ten najsmaczniejszy- słodki.      

A jak jest ze smakiem mleka matki podczas karmienia piersią?
Otóż mleko matki ma smak słodki, właśnie taki, który jest preferowany w pierwszych chwilach życia. Mleko jest słodkie, ponieważ w swoim składzie zawiera laktozę, czyli cukier mleczny składający się z glukozy i galaktozy. Stężenie tego cukru jest stałe i jego ilość jest niezmienna nawet pod wpływem sposobu żywienia matki karmiącej. Smak mleka jednak może ulec zmianie na skutek diety karmiącej kobiety. Dzieci karmione piersią z łatwością akceptują smak gorzki czy słony, lubią pokarmy wyraziste. Mleko może mieć słony posmak- na to z kolei wpływa pot matki. 
Na smak mleka wpływa również jego obróbka oraz sposób przechowywania. Rozmrożone mleko ma zupełnie inny smak, który zniechęca niektóre dzieci. Matki określają je jako smak mydlany, gorzki, zjełczały, metaliczny i wstrętny. Przyczyną tego jest lipaza, czyli enzym, który odpowiada za trawienie tłuszczu.

Kobieta, która karmi piersią i  spożywa różne produkty, których zapach i smak przenika do mleka matki funduje swojemu dziecku różnorodność smakową. Meko matki zmienia swój smak w przeciwieństwie do mieszanki mleko zastępczej- ona zrobiona zawsze w ten sam sposób, będzie miała identyczny smak. Zróżnicowana dieta matki karmiącej ma wpływ na akceptację nowych smaków dziecka, które będzie poznawać w momencie rozszerzania diety oraz pomaga odzyskać siły i dawną sylwetkę po ciąży.




 
Komentarze (0)

Copyright 2022 Nauka ze smakiem, Wszelkie prawa do zdjęć i opisów zastrzeżone. Powered: GaleoGrupa.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu